Οι Παράξενες Μέρες διοργανώνουν κάθε χρόνο μαζί με την ιστοσελίδα www.eyelands.gr τα Eyelands Book Awards, τον μοναδικό διεθνή διαγωνισμό βιβλίων έδρα την Ελλάδα. Το πρώτο βραβείο σε κάθε τμήμα του διαγωνισμού δίνει την ευκαιρία στον συγγραφέα για δωρεάν διακοπές στην Ελλάδα ή τη μετάφραση του βιβλίου στα Ελληνικά. Η διοργάνωση που βρίσκεται πλέον στην πέμπτη χρονιά – ο διαγωνισμός ανοίγει κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου – αποκτά κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερη διεθνή απήχηση. Το μεγάλο βραβείο στην κατηγορία των βιβλίων που δεν έχουν εκδοθεί αντιστοιχεί σε μετάφραση και έκδοση του βιβλίου στα ελληνικά.

Συνεπείς στις υποσχέσεις μας σχετικά με τα βραβεία, έχουμε ήδη όλα αυτά τα χρόνια μεταφράσει πέντε από τα βιβλία που έχουν πάρει το μεγάλο βραβείο – ανάμεσά τους: τη  νουβέλα για παιδιά «Η Ανθισμένη» της Πατρίτσια Μαρκέζι (Καναδάς, βραβείο 2019) το πολυσύνθετο μυθιστόρημα «Η Μουσική της εξορίας», της Τζένιφερ Στέιλ (ΗΠΑ, βραβείο 2020) την εμπνευσμένη από την Αρχαία Ελλάδα, ποιητική συλλογή «Μαθήματα από τους Έλληνες», της Γκέιλ Σίντονι Σόμπατ (Καναδάς, 2020).

Τώρα με το ξεκίνημα της νέας διοργάνωσης παρουσιάζουμε στο ελληνικό κοινό το συγκλονιστικό μυθιστόρημα «Η γέφυρα πάνω από τον Νερέτβα», του Τζάνγκο Γουάιλι (Ελβετία) μια εξαιρετική αφήγηση που απεικονίζει το τοπίο μετά τη διαίρεση της Πρώην Γιουγκοσλαβίας μέσα από τις ιστορίες μιας παρέας νέων ανθρώπων στη σημερινή Βοσνία. Το βιβλίο πήρε το μεγάλο βραβείο στη διοργάνωση του 2021. Θα ακολουθήσει, το φθινόπωρο η ποιητική συλλογή της Αλίσια Χόκανσον.

Οι παράξενες μέρες συνεχίζουν το ταξίδι τους στον κόσμο επι-βραβεύοντας και παρουσιάζοντας στο ελληνικό κοινό συγγραφείς που δεν θα είχατε αλλιώς την ευκαιρία να γνωρίσετε!