Μήνας ανάγνωσης ο Μάϊος

Ο Μάιος θα είναι και για το 2021 ο μήνας ανάγνωσης για τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες. Παρά τις  δύσκολες περιστάσεις θα προσπαθήσουμε για άλλη μια χρονιά να είμαστε συνεπείς στο πρόγραμμά μας. Όσο διαρκεί ο μήνας αυτός θα δεχόμαστε υποβολή κειμένων οποιουδήποτε είδους (δεν εκδίδουμε ποίηση και παιδικά βιβλία). Προτού στείλετε ένα κείμενο διαβάστε τις οδηγίες που έχουμε παρακάτω. Τα κείμενά σας θα τα διαβάζουμε μέσα στο Μάιο και τον Ιούνιο, και θα σας απαντάμε μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Απαντάμε πάντα σε όλες τις προτάσεις. Αν για κάποιο λόγο δεν έχει έρθει η απάντηση μέχρι το τέλος του Ιουλίου, ενημερώστε μας με ένα e-mail. Περιμένουμε τις προτάσεις σας το Μάιο και μόνο μέσα σε αυτόν τον μήνα. Το κείμενο πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο αρχείο.

Εδώ και οκτώ χρόνια εκδίδουμε σταθερά 10-15 τίτλους το χρόνο και αυτό είναι από μόνο του ένα μικρό θαύμα αν σκεφτείτε ότι πρόκειται για εκδόσεις που δεν επιβαρύνουν ποτέ και με κανένα τρόπο τον συγγραφέα. Για τους περισσότερους μεγάλους και σχεδόν όλους τους «μικρούς» εκδοτικούς οίκους κάτι τέτοιο είναι απλώς …αδιανόητο. Για εμάς είναι απλώς μια πραγματικότητα (και μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι που να ακολουθούσαν αυτό το δρόμο) απαιτεί όμως πολλή προσπάθεια, πολύ προσεκτική επιλογή στα βιβλία και μικρό αριθμό εκδόσεων κάθε χρόνο. Σκεφθείτε επίσης ότι είμαστε μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, σε μια μικρή πόλη της χώρας. Πόσο πιο δύσκολο μπορεί να γίνει;

Οι Παράξενες μέρες λοιπόν κυκλοφορούν κάθε χρόνο έναν περιορισμένο αριθμό βιβλίων έπειτα από πολύ προσεκτική επιλογή. Θα θέλαμε να εκδίδουμε περισσότερα βιβλία αλλά κάτι τέτοιο είναι για την ώρα αδύνατο. Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμβουλή/οδηγία/ κατεύθυνση σχετικά με τις εκδόσεις. Είναι αρκετά συνηθισμένο συγγραφείς ή άνθρωποι που απλώς ασχολούνται με το γράψιμο να ζητάνε τη γνώμη μας για διάφορα πράγματα σχετικά με το χώρο. Απαντάμε πάντα σε όλους. Αν χρειάζεστε κάτι επικοινωνήστε μαζί μας με ένα email στη διεύθυνση: strangedaysbooks@gmail.com

Ακολουθεί το κείμενο με τις βασικές αρχές μας στην υποβολή κειμένων – παραμένει ίδιο από το 2012

Οι κανόνες του παιχνιδιού

Θέλουμε να διαβάσουμε το γραπτό σας. Δεν μας ενδιαφέρει αν είναι η πρώτη φορά που το στέλνετε κάπου ή η εκατοστή. Μας ενδιαφέρει να είναι αδημοσίευτο –ή πάντως να έχετε εσείς τα δικαιώματα του γραπτού σας.

Μας ενδιαφέρει να είναι καλογραμμένο –και το εννοούμε από κάθε άποψη. Θέλουμε να είναι προσεγμένο από ορθογραφική και συντακτική άποψη.

Αν δεν είναι, φυσικά και δεν θα το αγνοήσουμε. Να θυμάστε όμως ότι η εμφάνιση του γραπτού πάντα παίζει ένα ρόλο.

Θέλουμε διηγήματα ή νουβέλες ή μυθιστορήματα. Στη σελίδα «προτάσεις για συνεργασία» μπορείτε να δείτε τι προδιαγραφές βάζουμε για το κάθε είδος.

Δεν θέλουμε, για την ώρα τουλάχιστον, ποίηση.

Για τα διηγήματα, τις νουβέλες και τα μυθιστορήματα δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος –μπορείτε να στείλετε ό,τι είδος μυθιστορήματος θέλετε. Να θυμάστε όμως ότι αυτό που κυρίως ψάχνουμε είναι κείμενα που θα εκφράσουν το σήμερα. Το λέμε από την αρχή: δεν μας συγκινούν ιδιαίτερα τα κείμενα που έχουν το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν.

Δεν μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι «παλιές ιστορίες». Αυτό πάλι δεν σημαίνει ότι θα αποκλείσουμε το πραγματικά σημαντικό βιβλίο για το λόγο αυτό και μόνο. Το παρελθόν μπορεί να μας εμπνεύσει για υπέροχα πράγματα. Εκείνο που δεν θέλουμε είναι το πεπαλαιωμένο ύφος, τις παλιές συγγραφικές «μανιέρες», και το ξεπερασμένο «παλιού τύπου» γράψιμο.

Εννοείται ότι υπάρχουν αριστουργήματα, διαχρονικά έργα, που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά του σύγχρονου αναγνώστη, κι ας έχουν γραφτεί εκατοντάδες χρόνια πριν. Και θα σας παρουσιάσουμε κάποια από αυτά. Από εσάς όμως, που γράφετε το έργο σας σ’ αυτές τις παράξενες μέρες που ζούμε, ζητάμε αυτό που μας αφορά σήμερα, τώρα, εδώ και (γιατί όχι;) τα διαχρονικά έργα του μέλλοντος

Εκείνο που σίγουρα δεν θέλουμε είναι κείμενα που προβάλλουν τις διακρίσεις και τον κοινωνικό διαχωρισμό, κείμενα που προβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο το ρατσισμό. Επίσης δεν δεχόμαστε προς δημοσίευση κείμενα που εξυπηρετούν καθαρά πορνογραφικούς σκοπούς. Εννοείται ότι δεν υπάρχει περιορισμός σε κείμενα ερωτικού περιεχομένου.

Υποβολή Διηγήματος

Τα διηγήματα πρέπει:

Να είναι αδημοσίευτα

Να είναι ολοκληρωμένα

Δεν υπάρχει περιορισμός στην έκταση των διηγημάτων σας αλλά για να μπορέσουμε να κρίνουμε μια συλλογή -σε περίπτωση που δεν είναι ολοκληρωμένη- θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον πέντε – έξι διηγήματα και συνολική έκταση του γραπτού δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από 10.000 – 15.000 λέξεις

Υποβολή Νουβέλας ή Μυθιστορήματος

Οι Παράξενες Μέρες δέχονται συνεργασία με συγγραφείς που έχουν γράψει νουβέλες ή μυθιστορήματα.  Το είδος της γραφής και το θέμα είναι ελεύθερο

Για τις νουβέλες  η συνολική έκταση του γραπτού θα πρέπει να είναι από 10-20.000  λέξεις ενώ για τα μυθιστορήματα από 20– (κατά προτίμηση) 50.000 λέξεις

Τα κείμενα πρέπει:

Να είναι αδημοσίευτα

Να είναι ολοκληρωμένα

Ειδικά για την υποβολή μυθιστορήματος γίνονται δεκτά και μη ολοκληρωμένα κείμενα αρκεί η πρόταση να περιέχει:

1. Σύνοψη του έργου -από 200 έως 500 λέξεις

2. Κείμενο που να έχει έκταση τουλάχιστον 10.000 λέξεις

3. Σχεδιάγραμμα του υπόλοιπου έργου.

Τρόπος Υποβολής Κειμένου

Στείλτε τα κείμενα σας σε ηλεκτρονική μορφή κατά προτίμηση σε Arial ή Georgia 12αρια και οπωσδήποτε σε word.doc και σίγουρα όχι σε pdf. Δεχόμαστε κείμενα μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.

Προσοχή: Μην προσπαθείτε να «σελιδοποιήσετε» το κείμενό σας. Κάθε προσπάθεια διαμόρφωσης σελίδας δυσκολεύει τη δική μας ανάγνωση. Τα κείμενά σας πρέπει να υποβάλλονται στην πιο απλή μορφή. Δεν χρειαζόμαστε επίσης εικόνες και άλλα ένθετα στοιχεία στο κείμενο. Θέλουμε μόνο το κείμενο -καθαρό.

Τα κείμενα πρέπει να συνοδεύονται από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα (μέχρι 200 λέξεις) του συγγραφέα. Επίσης στο e-mail σας (χωρίς επισύναψη) πρέπει να αναφέρετε το όνομα και τη διεύθυνσή επικοινωνίας (ηλεκτρονική και ταχυδρομική)

Θα πρέπει επίσης να αναφέρετε αν το κείμενό σας έχει υποβληθεί σε άλλο εκδοτικό οίκο ή σε λογοτεχνικό διαγωνισμό.

Δεχόμαστε μόνο μία υποβολή πρότασης από έναν συγγραφέα κάθε φορά. Αφού απαντήσουμε –όποια κι αν είναι η απάντηση- μπορείτε να μας στείλετε κάποια άλλη δουλειά σας.

Για κάθε πρόταση που έρχεται με ηλεκτρονική μορφή θα υπάρχει επιβεβαιωτικό σημείωμα μέσα σε τρεις μέρες –αν είναι σύμφωνη με τους όρους συμμετοχής.

Θα απαντήσουμε σε όλα τα γραπτά που θα έρθουν. Κι όταν λέμε σε όλα, το εννοούμε. Η απάντηση στην πρότασή σας θα έρθει σε διάστημα 8 έως 10 εβδομάδων από την υποβολή της.

Πιστεύουμε ότι καθένας από τους υποψήφιους συγγραφείς μας, ανεξάρτητα αν κάνουμε ή όχι δεκτό το γραπτό του, αξίζει κάτι καλύτερο από μια τυπική απάντηση. Γι’ αυτό το λόγο οι απαντήσεις μας θα απευθύνονται πάντα στο συγκεκριμένο συγγραφέα και -όπου πιστεύουμε ότι αυτό έχει σημασία θα γράφουμε τη γνώμη μας για το κείμενο.

Έκδοση βιβλίου, ποσοστά Συγγραφέων, δικαιώματα και πληρωμές

Οι εκδόσεις μας προς το παρόν θα έχουν τη μορφή του παλιου καλού βιβλίου, συνήθως διαστάσεων 14Χ21. Μέσα στα σχέδιά μας είναι και η έκδοση σε μορφή e-book, ενώ έχουμε ήδη ξεκινήσει την έκδοση και διανομή σε μορφή kindle από διαδικτυακά βιβλιοπωλεία όπως το amazon.

Κάθε βιβλίο που θα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες σημαίνει και ένα συμβόλαιο με το συγγραφέα. Το συμβόλαιο αυτό σημαίνει για όλους χωρίς καμία εξαίρεση ποσοστά 10% για συγγραφείς μυθιστορημάτων ή συλλογές διηγημάτων ενός συγγραφέα.

Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι η καταβολή των ποσοστών μετά την πώληση των 300 πρώτων αντιτύπων, με σκοπό να έχει εξασφαλιστεί τουλάχιστον ένα μίνιμουμ εσόδων -ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε. Αυτό, απλά και καθαρά είναι ο βασικός όρος στο συμβόλαιο που θα υπογράφουμε μαζί.

Οι εκτυπώσεις μας γίνονται με το σύστημα print on demand  και ψηφιακή εκτύπωση. Προχωράμε σε δεύτερη έκδοση όταν ένα βιβλίο συμπληρώνει εκτύπωση 300 αντιτύπων. Ο συγγραφέας θα ενημερώνεται για κάθε νέα εκτύπωση ή έκδοση.

Κάθε συγγραφέας δικαιούται δωρεάν πέντε αντίτυπα από το βιβλίο του και έκπτωση 25% στα αντίτυπα του βιβλίου του που θα παραγγείλει και 20% σε οποιοδήποτε βιβλίο των εκδόσεών μας.

Εννοείται ότι κάθε συγγραφέας θα έχει το δικαίωμα να διαπιστώνει μόνος του την πορεία του βιβλίου του με τα ενημερωτικά δελτία που θα στέλνουμε στο τέλος κάθε χρόνου. Οι πληρωμές των ποσοστών από τα δικαιώματα των συγγραφέων θα καταβάλλονται μέσα στο πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους.

Ελπίζουμε σύντομα να συναντηθούμε σ’ αυτές τις παράξενες μέρες!