Μήνας ανάγνωσης ο Μάϊος

Ο Μάιος είναι ο μήνας ανάγνωσης για τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες. Αυτό θα ισχύσει και το 2022. Όσο διαρκεί ο μήνας δεχόμαστε υποβολή κειμένων οποιουδήποτε είδους. Τα κείμενά σας θα τα διαβάζουμε μέσα στο Μάιο και τον Ιούνιο, και θα σας απαντάμε μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Απαντάμε πάντα σε όλες τις προτάσεις. Αν για κάποιο λόγο δεν έχει έρθει η απάντηση μέχρι το τέλος του Ιουλίου, ενημερώστε μας με ένα e-mail. Το κείμενο πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο αρχείο.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ – ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ

Οι παράξενες μέρες δέχονται περισσότερες από εκατό προτάσεις κειμένων για έκδοση τον Μάιο, κάθε χρόνο. Από τις προτάσεις αυτές επιλέγουμε με πολύ αυστηρά κριτήρια 3-5 βιβλία για τη σειρά μας Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα που εκδίδονται την επόμενη χρονιά. Οι συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια –και δεν προβλέπεται να αλλάξουν-επιβάλλουν αυτή τη μικρή παραγωγή σε βιβλία, κάτι που είναι αναπόφευκτο για έναν μικρό εκδοτικό οίκο από την περιφέρεια. Αυτό έχει βέβαια ως συνέπεια πολλά αξιόλογα κείμενα να μένουν έξω από την επιλογή μας.

Από αυτή τη χρονιά όμως, από τον Μάιο του 2022, παρουσιάζουμε μια ακόμη επιλογή για τα υποψήφια προς έκδοση βιβλία. Πέρα από την πρώτη επιλογή βιβλίων που θα εκδοθούν κατευθείαν επιλέγουμε και εκείνα τα οποία έχουν τις προϋποθέσεις να εκδοθούν, χρειάζονται όμως ακόμη κάποια εργασία στον τομέα της επιμέλειας.

Έτσι προσφέρουμε τη δυνατότητα στους συγγραφείς αυτών των βιβλίων να εργαστούμε μαζί σε ένα πρόγραμμα τριών - έξι μηνών που όταν ολοκληρωθεί με επιτυχία θα οδηγήσει στην έκδοση του βιβλίου σας! Με τον τρόπο αυτό οι συγγραφείς θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα προσωπικό/ατομικό εργαστήρι συγγραφής που θα έχει σκοπό τη βελτίωση του βιβλίου ώστε να είναι έτοιμο για την έκδοση, ταυτόχρονα όμως θα έχουν και την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τη συγγραφική τους εμπειρία μέσα από την καθοδήγηση που θα τους τους προσφέρουμε.

Το εργαστήρι χωρίζεται σε δύο στάδια: στο πρώτο από αυτά «διαβάζουμε» ξανά το βιβλίο μαζί με τον συγγραφέα και εντοπίζουμε τα πιθανά αδύνατα σημεία του. Στη συνέχεια επισημαίνουμε κάποια σημεία του γραπτού του, που θα μπορούσε να αλλάξει, αλλά και δομικά στοιχεία που είναι πιθανό να πρέπει να προσέξει. Η γνώμη μας είναι πάντα συμβουλευτική και όχι δεσμευτική. Είναι όμως απαραίτητο να συμφωνήσουμε με τον/την συγγραφέα σε κάποια βασικά τουλάχιστον σημεία που επισημαίνουμε από την αρχή.

Μέσα από τη συνεργασία με τον συγγραφέα επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό για το βιβλίο ώστε να μπορεί να εκδοθεί. Στο δεύτερο στάδιο γίνονται οι τελικές υποδείξεις για το κείμενο και ο συγγραφέας καλείται να κάνει τις τελευταίες διορθώσεις. Έπειτα από αυτό και αφού προηγηθεί μια ακόμη συζήτηση για το περιεχόμενο του κειμένου, το βιβλίο είναι έτοιμο για έκδοση!

Κάθε στάδιο στο εργαστήρι έχει ένα εφάπαξ κόστος που καταβάλλεται στην αρχή του. Η μόνη δέσμευση που δημιουργείται είναι όταν πλέον η συνεργασία φτάσει στο συμφωνητικό που προβλέπει ότι οι παράξενες μέρες θα προχωρήσουν στην έκδοση αλλά και ο συγγραφέας ότι θα τις επιλέξει για την έκδοση του βιβλίου του.

Τα βιβλία που επιλέγονται ανακοινώνονται δημόσια μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Οι συγγραφείς ενημερώνονται προσωπικά με email. Το διαπροσωπικό εργαστήρι ξεκινάει τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο. Η έκδοση του βιβλίου πραγματοποιείται μέχρι τον Σεπτέμβριο της νέας χρονιάς, εκτός αν το συμφωνητικό που θα υπογραφεί προβλέπει κάτι διαφορετικό. Εννοείται ότι η έκδοση του βιβλίου όπως γίνεται πάντα με τα βιβλία μας δεν έχει κανένα κόστος για τον συγγραφέα, αντίθετα, στο συμφωνητικό προβλέπεται, όπως γίνεται για όλους τους συγγραφείς το ποσοστό από τα έσοδα του βιβλίου. Οι παράξενες μέρες δεσμεύονται για όλα τα έξοδα της καλλιτεχνικής επιμέλειας, εκτύπωσης, προώθησης και διανομής του βιβλίου.

Δεν ζητάμε ποτέ κάποιου είδους οικονομική συνεισφορά από τον συγγραφέα, αντίθετα πριν από την έκδοση υπογράφουμε ένα συμφωνητικό με ποσοστό 10% δικαιώματα από τις πωλήσεις (για κάθε αντίτυπο μετά τα πρώτα διακόσια) και κάθε χρόνο ενημερώνουμε για την πορεία των πωλήσεων τους συγγραφείς. Εκείνο που σίγουρα δεν θέλουμε είναι κείμενα που προβάλλουν τις διακρίσεις και τον κοινωνικό διαχωρισμό, κείμενα που προβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο το ρατσισμό. Επίσης δεν δεχόμαστε προς δημοσίευση κείμενα που εξυπηρετούν καθαρά πορνογραφικούς σκοπούς. Εννοείται ότι δεν υπάρχει περιορισμός σε κείμενα ερωτικού περιεχομένου. Τα κείμενα καλό είναι να μην ξεπερνούν τις 60.000 λέξεις. Μεγαλύτερα κείμενα κάνουν πιο δύσκολη την επιλογή για έκδοση για καθαρά τεχνικούς λόγους Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να στείλετε ένα email στη διεύθυνση: strangedaysbooks@gmail.com

Ακολουθεί το κείμενο με τις βασικές αρχές μας στην υποβολή κειμένων – παραμένει ίδιο από το 2012

Οι κανόνες του παιχνιδιού

Θέλουμε να διαβάσουμε το γραπτό σας. Δεν μας ενδιαφέρει αν είναι η πρώτη φορά που το στέλνετε κάπου ή η εκατοστή. Μας ενδιαφέρει να είναι αδημοσίευτο –ή πάντως να έχετε εσείς τα δικαιώματα του γραπτού σας.

Μας ενδιαφέρει να είναι καλογραμμένο –και το εννοούμε από κάθε άποψη. Θέλουμε να είναι προσεγμένο από ορθογραφική και συντακτική άποψη.

Αν δεν είναι, φυσικά και δεν θα το αγνοήσουμε. Να θυμάστε όμως ότι η εμφάνιση του γραπτού πάντα παίζει ένα ρόλο.

Θέλουμε διηγήματα ή νουβέλες ή μυθιστορήματα. Στη σελίδα «προτάσεις για συνεργασία» μπορείτε να δείτε τι προδιαγραφές βάζουμε για το κάθε είδος.

Δεν θέλουμε, για την ώρα τουλάχιστον, ποίηση.

Για τα διηγήματα, τις νουβέλες και τα μυθιστορήματα δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος –μπορείτε να στείλετε ό,τι είδος μυθιστορήματος θέλετε. Να θυμάστε όμως ότι αυτό που κυρίως ψάχνουμε είναι κείμενα που θα εκφράσουν το σήμερα. Το λέμε από την αρχή: δεν μας συγκινούν ιδιαίτερα τα κείμενα που έχουν το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν.

Δεν μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι «παλιές ιστορίες». Αυτό πάλι δεν σημαίνει ότι θα αποκλείσουμε το πραγματικά σημαντικό βιβλίο για το λόγο αυτό και μόνο. Το παρελθόν μπορεί να μας εμπνεύσει για υπέροχα πράγματα. Εκείνο που δεν θέλουμε είναι το πεπαλαιωμένο ύφος, τις παλιές συγγραφικές «μανιέρες», και το ξεπερασμένο «παλιού τύπου» γράψιμο.

Εννοείται ότι υπάρχουν αριστουργήματα, διαχρονικά έργα, που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά του σύγχρονου αναγνώστη, κι ας έχουν γραφτεί εκατοντάδες χρόνια πριν. Και θα σας παρουσιάσουμε κάποια από αυτά. Από εσάς όμως, που γράφετε το έργο σας σ’ αυτές τις παράξενες μέρες που ζούμε, ζητάμε αυτό που μας αφορά σήμερα, τώρα, εδώ και (γιατί όχι;) τα διαχρονικά έργα του μέλλοντος

Εκείνο που σίγουρα δεν θέλουμε είναι κείμενα που προβάλλουν τις διακρίσεις και τον κοινωνικό διαχωρισμό, κείμενα που προβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο το ρατσισμό. Επίσης δεν δεχόμαστε προς δημοσίευση κείμενα που εξυπηρετούν καθαρά πορνογραφικούς σκοπούς. Εννοείται ότι δεν υπάρχει περιορισμός σε κείμενα ερωτικού περιεχομένου.

Υποβολή Διηγήματος

Τα διηγήματα πρέπει:

Να είναι αδημοσίευτα

Να είναι ολοκληρωμένα

Δεν υπάρχει περιορισμός στην έκταση των διηγημάτων σας αλλά για να μπορέσουμε να κρίνουμε μια συλλογή -σε περίπτωση που δεν είναι ολοκληρωμένη- θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον πέντε – έξι διηγήματα και συνολική έκταση του γραπτού δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από 10.000 – 15.000 λέξεις

Υποβολή Νουβέλας ή Μυθιστορήματος

Οι Παράξενες Μέρες δέχονται συνεργασία με συγγραφείς που έχουν γράψει νουβέλες ή μυθιστορήματα.  Το είδος της γραφής και το θέμα είναι ελεύθερο

Για τις νουβέλες  η συνολική έκταση του γραπτού θα πρέπει να είναι από 10-20.000  λέξεις ενώ για τα μυθιστορήματα από 20– (κατά προτίμηση) 50.000 λέξεις

Τα κείμενα πρέπει:

Να είναι αδημοσίευτα

Να είναι ολοκληρωμένα

Ειδικά για την υποβολή μυθιστορήματος γίνονται δεκτά και μη ολοκληρωμένα κείμενα αρκεί η πρόταση να περιέχει:

1. Σύνοψη του έργου -από 200 έως 500 λέξεις

2. Κείμενο που να έχει έκταση τουλάχιστον 10.000 λέξεις

3. Σχεδιάγραμμα του υπόλοιπου έργου.

Τρόπος Υποβολής Κειμένου

Στείλτε τα κείμενα σας σε ηλεκτρονική μορφή κατά προτίμηση σε Arial ή Georgia 12αρια και οπωσδήποτε σε word.doc και σίγουρα όχι σε pdf. Δεχόμαστε κείμενα μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.

Προσοχή: Μην προσπαθείτε να «σελιδοποιήσετε» το κείμενό σας. Κάθε προσπάθεια διαμόρφωσης σελίδας δυσκολεύει τη δική μας ανάγνωση. Τα κείμενά σας πρέπει να υποβάλλονται στην πιο απλή μορφή. Δεν χρειαζόμαστε επίσης εικόνες και άλλα ένθετα στοιχεία στο κείμενο. Θέλουμε μόνο το κείμενο -καθαρό.

Τα κείμενα πρέπει να συνοδεύονται από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα (μέχρι 200 λέξεις) του συγγραφέα. Επίσης στο e-mail σας (χωρίς επισύναψη) πρέπει να αναφέρετε το όνομα και τη διεύθυνσή επικοινωνίας (ηλεκτρονική και ταχυδρομική)

Θα πρέπει επίσης να αναφέρετε αν το κείμενό σας έχει υποβληθεί σε άλλο εκδοτικό οίκο ή σε λογοτεχνικό διαγωνισμό.

Δεχόμαστε μόνο μία υποβολή πρότασης από έναν συγγραφέα κάθε φορά. Αφού απαντήσουμε –όποια κι αν είναι η απάντηση- μπορείτε να μας στείλετε κάποια άλλη δουλειά σας.

Για κάθε πρόταση που έρχεται με ηλεκτρονική μορφή θα υπάρχει επιβεβαιωτικό σημείωμα μέσα σε τρεις μέρες –αν είναι σύμφωνη με τους όρους συμμετοχής.

Θα απαντήσουμε σε όλα τα γραπτά που θα έρθουν. Κι όταν λέμε σε όλα, το εννοούμε. Η απάντηση στην πρότασή σας θα έρθει σε διάστημα 8 έως 10 εβδομάδων από την υποβολή της.

Πιστεύουμε ότι καθένας από τους υποψήφιους συγγραφείς μας, ανεξάρτητα αν κάνουμε ή όχι δεκτό το γραπτό του, αξίζει κάτι καλύτερο από μια τυπική απάντηση. Γι’ αυτό το λόγο οι απαντήσεις μας θα απευθύνονται πάντα στο συγκεκριμένο συγγραφέα και -όπου πιστεύουμε ότι αυτό έχει σημασία θα γράφουμε τη γνώμη μας για το κείμενο.

Έκδοση βιβλίου, ποσοστά Συγγραφέων, δικαιώματα και πληρωμές

Οι εκδόσεις μας προς το παρόν θα έχουν τη μορφή του παλιου καλού βιβλίου, συνήθως διαστάσεων 14Χ21. Μέσα στα σχέδιά μας είναι και η έκδοση σε μορφή e-book, ενώ έχουμε ήδη ξεκινήσει την έκδοση και διανομή σε μορφή kindle από διαδικτυακά βιβλιοπωλεία όπως το amazon.

Κάθε βιβλίο που θα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες σημαίνει και ένα συμβόλαιο με το συγγραφέα. Το συμβόλαιο αυτό σημαίνει για όλους χωρίς καμία εξαίρεση ποσοστά 10% για συγγραφείς μυθιστορημάτων ή συλλογές διηγημάτων ενός συγγραφέα.

Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι η καταβολή των ποσοστών μετά την πώληση των 300 πρώτων αντιτύπων, με σκοπό να έχει εξασφαλιστεί τουλάχιστον ένα μίνιμουμ εσόδων -ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε. Αυτό, απλά και καθαρά είναι ο βασικός όρος στο συμβόλαιο που θα υπογράφουμε μαζί.

Οι εκτυπώσεις μας γίνονται με το σύστημα print on demand  και ψηφιακή εκτύπωση. Προχωράμε σε δεύτερη έκδοση όταν ένα βιβλίο συμπληρώνει εκτύπωση 300 αντιτύπων. Ο συγγραφέας θα ενημερώνεται για κάθε νέα εκτύπωση ή έκδοση.

Κάθε συγγραφέας δικαιούται δωρεάν πέντε αντίτυπα από το βιβλίο του και έκπτωση 25% στα αντίτυπα του βιβλίου του που θα παραγγείλει και 20% σε οποιοδήποτε βιβλίο των εκδόσεών μας.

Εννοείται ότι κάθε συγγραφέας θα έχει το δικαίωμα να διαπιστώνει μόνος του την πορεία του βιβλίου του με τα ενημερωτικά δελτία που θα στέλνουμε στο τέλος κάθε χρόνου. Οι πληρωμές των ποσοστών από τα δικαιώματα των συγγραφέων θα καταβάλλονται μέσα στο πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους.

Ελπίζουμε σύντομα να συναντηθούμε σ’ αυτές τις παράξενες μέρες!