Οι παράξενες μέρες είναι…

Οι Παράξενες Μέρες είναι μια κοινωνική συνεταιριστική ομάδα για τις εκδόσεις, με έδρα το Ρέθυμνο. Την άνοιξη του 2021 συμπληρώσαμε 100 τίτλους βιβλίων σε οκτώ χρόνια ζωής.

Οι Παράξενες Μέρες είναι μια κοινωνική συνεταιριστική ομάδα για τις εκδόσεις με έδρα το Ρέθυμνο. Από το 2013 που ξεκινήσαμε έχουμε εκδώσει ως τώρα περισσότερους από 110 τίτλους. Στη σειρά μας Παράξενες μέρες στην Ελλάδα παρουσιάζουμε νέους κυρίως αλλά και καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς.

Στη σειρά Παράξενες μέρες στον κόσμο αναδεικνύουμε λογοτεχνικές φωνές από κάθε χώρα, έχοντας μάλιστα κυκλοφορήσει στα ελληνικά βιβλία συγγραφέων προτού καν εκδοθεί το βιβλίο στη χώρα τους. Στη σειρά Παράξενες Μέρες–συλλογές παρουσιάζουμε συλλογές διηγημάτων από νέους ή και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς που έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς διηγήματος που διοργανώνουμε.Στη σειρά Βιβλιοθήκη, τυπώνουμε ξανά κλασικά βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν τα οποία δεν έχουν εκδοθεί ή δεν κυκλοφορούν πια στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως εκδώσαμε και βιβλία που δεν έχουν μεταφραστεί ποτέ στα ελληνικά.

Δημιουργήσαμε το Φεστιβάλ της Άμμου -σε συνεργασία με το περιοδικό eyelands.gr -ένα αυτοσχέδιο λογοτεχνικό φεστιβάλ με αναγνώσεις ποιημάτων και διηγημάτων, αφηγήσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσική, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. Το φεστιβάλ της Άμμου είναι μια διοργάνωση που βασίζεται στον αυθορμητισμό όσων συμμετέχουν. Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Ξεκινήσαμε το καλοκαίρι του 2015 και του 2016 στη Γαύδο. Το 2017 ανεβήκαμε στο Αιγαίο και διοργανώσαμε το φεστιβάλ στα Κουφονήσια και το 2018 στη Χιβαδόλιμνη της Μήλου. Το 2019 το φεστιβάλ έγινε δεκτό στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τα φεστιβάλ της Ευρώπης Festivals for Europe κάτι που μας έδωσε τη δυνατότητα να διεθνοποιήσουμε τη διοργάνωση και να καλέσουμε συγγραφείς, ποιητές και καλλιτέχνες από το εξωτερικό στην παραλία Ποσείδι στη Χαλκιδική. Το 2020 το φεστιβάλ ξαναγύρισε λόγω των ειδικών περιστάσεων στην Κρήτη, στην παραλία Κομμός στο Ηράκλειο και το 2021 στο Ρέθυμνο.

Δημιουργήσαμε από το 2014 το διαδικτυακό εργαστήρι συγγραφής «Γράφουμε Ιστορίες». Περισσότεροι από 150 συγγραφείς συμμετείχαν στο εργαστήρι και στα πέντε συλλογικά βιβλία μας που εκδόθηκαν μέσα από συλλογική δουλειά μέχρι και το 2021 όταν το Εργαστήρι έκλεισε τον κύκλο του

. Το 2018 σε συνεργασία με το λογοτεχνικό περιοδικό eyelands ξεκινήσαμε τα Eyelands Book Awards, μια διοργάνωση που βρίσκεται πλέον στην τρίτη χρονιά και αποκτούν όλο και μεγαλύτερη διεθνή απήχηση. Παράλληλα δημιουργήσαμε και Writers Residency Program φιλοξενώντας (έπειτα από επιλογή) συγγραφείς από όλο τον κόσμο, στην Κρήτη, για να μείνουν και να εργαστούν σε παραθαλάσσιο στούντιο ολοκληρώνοντας την πρόταση τους για τη συγγραφή ενός βιβλίου.

Το 2019 οι Παράξενες Μέρες ήταν ο μοναδικός εκδοτικός οίκος από την Ελλάδα που πήρε την έγκριση για την υλοποίηση ενός μεταφραστικού προγράμματος από την πολιτιστική πλατφόρμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα Strange Days in Europe περιλαμβάνει την μετάφραση πέντε βιβλίων στα Ελληνικά από χώρες της Ένωσης και ταυτόχρονα την μετάφραση τριών ελληνικών βιβλίων στα Ισπανικά. μεταξύ άλλων εκδόθηκαν το «Έπος των Άστρων της Αυγής» του Αλβανού συγγραφέα, Ρούντι Ερεμπάρα, «Η καρδιά που γυρνάει» του Ιρλανδού Ντόναλ Ράιαν, «το Δέρμα είναι η ελαστική θήκη που περιβάλλει το σώμα ολόκληρο», του Δανού Μπγιορν Ράσμουσεν (και τα τρία αυτά βιβλία έχουν τιμηθεί με το Λογοτεχνικό βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) αλλά και το βιβλία «Τετράδια ενός θηλαστικού» του πρωτοπόρου Γάλλου συνθέτη και συγγραφέα, Έρίκ Σατί και η συλλογή «Φως, Έρωτας, Θάνατος» από επιλεγμένα ποιήματα του Ισπανού Βιθέντε Αλεϊξάντρε, που τιμήθηκε με νόμπελ λογοτεχνίας το 1977. Για όλους τους συγγραφείς ήταν η πρώτη φορά που μεταφράζεται και εκδίδεται ολοκληρωμένο έργο τους στην Ελλάδα.

εκδόσεις Παράξενες Μέρες Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Επικοινωνία: Χειμάρρας 6, Ρέθυμνο Tηλέφωνα: 6976694974 & 6973978315 /
Email: strangedaysbooks@gmail.com
Ιστοσελίδα για την Ελλάδα: www.paraxenesmeres.gr για το εξωτερικό: www.strangedaysbooks.gr facebook: www.facebook.com/STRANGEDAYSBOOKS Φεστιβάλ της Άμμου: https://sandfestival.wordpress.com/ https://www.instagram.com/sandfestival/ Γράφουμε ιστορίες: https://strangedaysworkshops.wordpress.com/ Twitter: https://twitter.com/paraxenes_meres

Κεντρική Διανομή για την Αθήνα: «Συμμετρία» Ανώνυμη εταιρεία διακίνησης εμπορίας και έκδοσης βιβλίων Στ. Τσαλαβούτα 3 – Περιστέρι – 121 31, Αθήνα / Τ: 211 104 1900 (30 γραμμές)

Εκδόσεις Παράξενες Μέρες

Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση
Επικοινωνία: Χειμάρρας 6, Ρέθυμνο
Tηλέφωνα: 2831503835 & 6973978315
Email: strangedaysbooks@gmail.com
Ιστοσελίδα για την Ελλάδα: www.paraxenesmeres.gr