Οι Παράξενες Μέρες ανακοινώνουν όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή τις νέες εκδόσεις που θα έρθουν τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος της χρονιάς. Με ιδιαίτερη χαρά θα δούμε ξανά μέσα στις εκδόσεις μας ένα νέο βιβλίο της εξαιρετικής συγγραφέως και ποιήτριας, Μαρίας Ψωμά-Πετρίδου με το αφήγημα «Κρακ». Στη σειρά μας «παράξενες μέρες στην Ελλάδα» θα εκδώσουμε βιβλίο ενός ακόμη πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, του Χρήστου Νομικού, τη συλλογή διηγημάτων «ιστορίες του συρμού». Η χρονιά θα κλείσει με την ποιητική συλλογή «Άφθαρτος κόσμος», της Αλίσια Χόκανσον, που κέρδισε το 2021 το μεγάλο βραβείο  στα Eyelands Book Awards, τον μοναδικό διεθνή διαγωνισμό βιβλίων έδρα την Ελλάδα.

ΜΑΡΙΑ ΨΩΜΑ-ΠΕΤΡΙΔΟΥ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, σπούδασε σε Ελλάδα και Αγγλία και έζησε σε διάφορες πόλεις για 19 χρόνια, για να καταλήξει και πάλι στην γενέτειρά της το 2003. Σήμερα διατηρεί μόνιμη στήλη για το βιβλίο στην εφημερίδα Thessnews. Το 2006 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Ισόβια Θητεία» από τις εκδόσεις Ερωδιός. Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε ανθολογίες, τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στη Βρετανία, με ποίησή της γραμμένη απ’ ευθείας στα αγγλικά. Το 2005 πήρε το Β! βραβείο ποίησης σε διαγωνισμό που προκήρυξε η έδρα των ελληνικών του πανεπιστημίου της Μελβούρνης με τίτλο «The Bate”. Ποιήματα και  διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά, όπως:  «Πάροδος», «Ίαμβος», «Ένεκεν»,  «Λογοτεχνικά Κείμενα», «Πανδώρα» καθώς και στο διαδίκτυο.  Το 2009 πήρε το β! βραβείο ποίησης στον πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό Δημητρίου Βικέλα, στην Βέροια. Επίσης την ίδια χρονιά πήρε το δεύτερο βραβείο διηγήματος Αντώνη Σαμαράκη για το διήγημά της «Και να βρεθεί θα με κυνηγάει».Το 2016 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «Δεύτερο Ζευγάρι Φτερά», εκδόσεις Κυριακίδης. Είναι δημιουργός & συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης του ΣΑΑΚ από το 2008.Επίσης είναι δημιουργός και υπεύθυνη της εθελοντικής ομάδας «Διάβασέ μου!»  που λειτουργεί από το 2015. Η ομάδα πραγματοποιεί φωναχτές λογοτεχνικές αναγνώσεις και συζήτηση, σε ιδρύματα και οργανισμούς, για ανθρώπους που δεν είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν ή αδυνατούν λόγω προβλημάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι από τις παράξενες μέρες κυκλοφόρησε το 2015 η συλλογή διηγημάτων της Μαρίας Ψωμά-Πετρίδου, «Και να βρεθεί, θα με κυνηγάει», ενώ ήταν απο τα ιδρυτικά στελεχη του περιοδικού Eyelands.gr

 

EYELANDS BOOK AWARDS

Η διοργάνωση που βρίσκεται πλέον στην πέμπτη χρονιά – ο διαγωνισμός ανοίγει κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου – αποκτά κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερη διεθνή απήχηση.  Το μεγάλο βραβείο στην κατηγορία των βιβλίων που δεν έχουν εκδοθεί αντιστοιχεί σε μετάφραση και έκδοση του βιβλίου στα ελληνικά. Συνεπείς στις υποσχέσεις μας σχετικά με τα βραβεία έχουμε ήδη όλα αυτά τα χρόνια μεταφράσει πέντε από τα βιβλία που έχουν πάρει το μεγάλο βραβείο – ανάμεσά τους: τη  νουβέλα για παιδιά «Η Ανθισμένη» της Πατρίτσια Μαρκέζι (Καναδάς, βραβείο 2019) το πολυσύνθετο μυθιστόρημα «Η Μουσική της εξορίας», της Τζένιφερ Στέιλ (ΗΠΑ, βραβείο 2020) την εμπνευσμένη από την Αρχαία Ελλάδα, ποιητική συλλογή «Μαθήματα από τους Έλληνες», της Γκέιλ Σίντονι Σόμπατ (Καναδάς, 2020). Το καλοκαίρι ολοκληρώσαμε την έκδοση του συγκλονιστικού μυθιστορήματος «Η γέφυρα πάνω από τον Νερέτβα», του Τζάνγκο Γουάιλι (Ελβετία).  

 

Οι παράξενες μέρες συνεχίζουν το ταξίδι τους στην Ελλάδα και τον κόσμο πλησιάζοντας πλέον στον δέκατο χρόνο της πορείας τους!

 

*φωτογραφία της Μαρίας Ψωμά-Πετρίδου, από τον Σάκη Καρακασίδη