Οι Παράξενες Μέρες σας προσκαλούν στο Δεύτερο Ανοιχτό Εργαστήρι Συγγραφής. Η συμμετοχή θα γίνει μετά από επιλογή, (με προϋπόθεση να έχετε συμπληρώσει τα 18) και θα ολοκληρωθεί σε δύο κύκλους. Στον πρώτο θα ασχοληθούμε με τα βασικά στοιχεία της συγγραφής και τις σύντομες αφηγήσεις/διηγήματα ενώ ο δεύτερος θα έχει ως επίκεντρο το μυθιστορήμα και την δημιουργία ενός συλλογικού βιβλίου. Το Εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί μέσα από διαδικτυακή επικοινωνία αλλά στη δεύτερη φάση θα υπάρχει και συνάντηση των συγγραφέων.

*ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Το 2ο Ανοιχτό Εργαστήρι θα ολοκληρωθεί σε δύο κύκλους Η επικοινωνία θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση.
Πρώτος κύκλος: 23 Νοεμβρίου – 10 Μαρτίου (διακοπή δύο εβδομάδες από 20 Δεκεμβρίου μέχρι 10 Ιανουαρίου)
Δεύτερος κύκλος: 21 Μαρτίου – 30 Ιουνίου (διακοπή από 20 Απριλίου μέχρι 10 Μαϊου)

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Για τη συμμετοχή σας είναι απαραίτητο να στείλετε τα εξής:
Α. βιογραφικό σημείωμα και προηγούμενη συγγραφική εμπειρία (αν υπάρχει)
Β. τους λόγους για τους οποίους θέλετε να παρακολουθήσετε το Εργαστήρι
Γ. ένα δείγμα κειμένου σας
Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι 20 Νοεμβρίου.
στις διευθύνσεις Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Ενδεικτική αναφορά στα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το Εργαστήρι.
Εισαγωγή στον κύκλο του Εργαστηρίου – Εισαγωγή στην περιπέτεια της γραφής
Πώς φτιάχνουμε μια ιστορία – Πλοκή και Χαρακτήρες
Είδη γραφής – Το προσωπικό ύφος
Γράφοντας σύντομες ιστορίες
Προτάσεις για μια ιστορία – Ο χαρακτήρας ως επίκεντρο, η πλοκή ως προαπαιτούμενο Πώς αναπτύσσουμε μια ιστορία – Βασική δομή ενός κειμένου.
Τι είναι η πλοκή και πώς μπορεί να κατασκευαστεί
Κινηματογραφικό σενάριο και θεατρικό έργο
Επιστροφή στο προσωπικό ύφος – Η οπτική γωνία του συγγραφέα
Γράφοντας Ιστορίες – Το συλλογικό βιβλίο

Βασικό στοιχείο στο Εργαστήρι μας είναι η πρακτική και όχι θεωρητική δουλειά. Δεν αναλύουμε θεωρίες, δεν κάνουμε λογοτεχνικές συζητήσεις, δεν ζητάμε απομνημόνευση κανόνων. Εργαζόμαστε, ατομικά και συλλογικά, και αντιμετωπίζουμε πρακτικά κάθε ζήτημα που θα προκύψει στη διαδρομή μας που ειναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να καλύπτει όλα τα βασικά ζητήματα που ενδιαφέρουν ένα συγγραφέα μέσα από πρακτικές ασκήσεις. Κάθε σημείο στο πιο πάνω σχεδιάγραμμα αντιστοιχεί σε απλές (και αργότερα πιο σύνθετες) ασκήσεις γραφής που μας βοηθάνε να να δούμε στην πράξη τι σημαίνει η περιπέτεια της γραφής για τον καθένα-μία και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που προκύπτουν στη διαδρομή μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
κάθε Δευτέρα από τον συντονιστή της ομάδας, οι συγγραφείς απαντούν στις ασκήσεις/στέλνουν τα κείμενά τους μέσα στην εβδομάδα
Πρώτος κύκλος σε 12 βήματα: 23 & 30 Νοεμβρίου, 7 & 14 Δεκεμβρίου
4, 11, 18 & 25 Ιανουαρίου, 1, 8, 15, 22 Φεβρουαρίου
Ο δεύτερος κύκλος θα διαρκέσει από 21 Μαρτίου μέχρι 20 Ιουνίου

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Απαραίτητη μία τουλάχιστον συμμετοχή στη συνάντηση της ομάδας στη διάρκεια των δύο κύκλων. Πιθανές ημερομηνίες συναντήσεων είτε ανάμεσα στους δύο κύκλους ή/και στη λήξη του δεύτερου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Εργαστήρι θα ολοκληρώσει τον δεύτερο του κύκλο με την δημιουργία των βασικών στοιχείων ενός συλλογικού βιβλίου. Το βιβλίο αυτό θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Η συνάντηση θα γίνει πριν από το ξεκίνημα της φάσης αυτής ή/και μετά, στις αρχές του φθινοπώρου. Επίσης αν υπάρχει η δυνατότητα από τα μέλη της ομάδας θα γίνουν και «συναντήσεις» μέσω skype.

Συντονιστής θα είναι ο Γρηγόρης Παπαδογιάννης, θα συμμετέχουν επίσης μετά από πρόσκληση συγγραφείς που είτε έχουν εκδώσει βιβλία τους στις Παράξενες μέρες ή έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς μας αλλά και μία ειδική συμμετοχή από το πρώτο διαδικτυακό εργαστήρι το οποίο ολοκληρώνει σύντομα τον κύκλο του.

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Η συμμετοχή σε κάθε κύκλο έχει κόστος 60 (ή 80 αν γίνει τμηματικά) ευρώ.
Δύο τρόποι πληρωμής: είτε 60 ευρώ στην αρχή κάθε κύκλου είτε 20 ευρώ μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε μήνα, (30 Νοεμβρίου, 15 Δεκεμβρίου, 15 Ιανουαρίου, 15 Φεβρουαρίου) με κατάθεση στην τράπεζα. Είναι απαραίτητο να μας ενημερώσετε από την αρχή ποιον από τους δύο προτιμάτε. Η καταβολή των χρημάτων είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν θέλουμε να υπενυθμίζουμε, γι’ αυτό ελπίζουμε στη συνεργασία σας και σε αυτό τον τομέα. Άλλωστε θεωρούμε αυτό το αντίτιμο συμβολικό ώστε να καλύψει τα βασικά έξοδα λειτουργίας του Εργαστηρίου και την έκδοση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Για τις πρώτες 4 εβδομάδες είναι δυνατή η αντικατάσταση κάποιου μέλους σε περίπτωση που αποχωρήσει ή δεν μπορεί να ανταποκριθεί για οποιοδήποτε λόγο στις υποχρεώσεις του σχετικά με τη συγγραφή του βιβλίου ή κριθεί ότι με κάποιο τρόπο παρεμποδίζει την διαδικασία της συγγραφής. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα γίνονται δεκτές άλλες συμμετοχές μετά την τέταρτη εβδομάδα.
Κάθε μέλος του Εργαστηρίου που για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα (ή για πέντε συνολικά) δεν συμμετέχει στις εργασίες μένει έξω από την ομάδα
Το εργαστήρι θα συνεχιστεί ακόμη και –όπως είναι λογικό- με λιγότερα μέλη στον δεύτερο κύκλο. Δεν θα προστεθούν όμως άλλα στη διαδρομή.
Κάθε μέλος της ομάδας έχει φυσικά το δικαίωμα να αποχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή το θέλει. Στο δεύτερο κύκλο όμως –όπου οι συγγραφείς γράφουν κεφάλαια ενός συλλογικού βιβλίου δεσμεύεται να αφήσει στην ομάδα το υλικό που έχει ήδη προσφέρει στην κοινή μας εργασία μέχρι τη στιγμή της αποχώρησής του. Στην έκδοση παντως θα συμμετέχουν όσοι ολοκληρώσουν και τον δεύτερο κύκλο.

Η ΕΚΔΟΣΗ
Η έκδοση του βιβλίου δεν είναι αυτοσκοπός για το Εργαστήριο. Οι Παράξενες μέρες, με τη σύμφωνη γνώμη του συντονιστή διατηρούν το δικαίωμα να κρίνουν αν η συλλογική εργασία έχει φτάσει σε ένα αποτέλεσμα που δικαιολογεί μια έκδοση. Οι Παράξενες μέρες θα ήθελαν φυσικά να εκδοθεί ένα βιβλίο μέσα από αυτή τη συλλογική προσπάθεια, όπως θα γίνει από το 1ο Ανοιχτό Εργαστήρι που τώρα ολοκληρώνεται, αλλά θα πρέπει το υλικό που θα έχουμε να ανταποκρίνεται σε κάποιες προδιαγραφές. Οι Παράξενες Μέρες δεν είναι οίκος αυτοέκδοσης, επιλέγουν τι θα εκδώσουν με μοναδικό κριτήριο να συμφωνεί η ομάδα των εκδόσεων ότι ένα βιβλίο αξίζει να εκδοθεί. Επίσης δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να είναι το κίνητρό σας για συμμετοχή στο Εργαστήρι η υπόσχεση ενός συλλογικού βιβλίου. Η δημιουργία του βιβλίου θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από τη δική σας δουλειά.
Κάθε συγγραφέας πάντως θα δικαιούται σε περίπτωση έκδοσης δύο δωρεάν αντίτυπα από το συλλογικό βιβλίο. Θα δικαιούται επίσης έκπτωση 40% σε περισσότερα αντίτυπα καθώς και σε κάθε βιβλίο των εκδόσεων.