Οι παράξενες μέρες έρχονται και αυτή τη χρονιά στη Θεσσαλονίκη. Για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου και για πρώτη φορά με μια συλλογή αφιερωμένη στη Θεσσαλονίκη. Διαβάστε αναλυτικά για όλα αυτά που θα γίνουν εκεί και ελάτε να μας βρείτε (μεταξύ άλλων) και στο Περίπτερο 15 – stand 21 της Έκθεσης!!!

ΠΕΜΠΤΗ 11 Μαΐου 18:00 με 19:00 Πρώτη επίσημη παρουσίαση της συλλογής «Παράξενες μέρες στη Θεσσαλονίκη» Αίθουσα εκδηλώσεων Εξώστης, περίπτερο 15 Οι εθελοντές της ομάδας «Διαβασέ μου» Δημήτρης Ταλακούδης, Φιλίτσα Σοφιανού, Δόμνα Δούμα και Ντίνα Κουφάκη θα διαβάσουν αποσπάσματα από τα 18 διηγήματα της συλλογής. Η “Διάβασέ μου!” είναι ένα σώμα εθελοντών που πραγματοποιεί αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων ελλήνων και ξένων συγγραφέων, σε διάφορους οργανισμούς, όπως ΚΑΠΗ, γηροκομεία, ψυχιατρεία και κλινικές. Ο στόχος είναι μέσα από ένα λογοτεχνικό κείμενο οι συμμετέχοντες να ανοιχτούν, να συζητήσουν, να επικοινωνήσουν. Δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη από τον Δεκέμβριο του 2014. Οι συναντήσεις των ομάδων γίνονται μία φορά κάθε εβδομάδα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 Μαΐου Άνοιξη στη Ζώγια – Παράξενες Μέρες στη Θεσσαλονίκη Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση της συλλογής «Παράξενες Μέρες στη Θεσσαλονίκη» με τα 18 βραβευμένα διηγήματα του διαγωνισμού με θέμα την Θεσσαλονίκη που διοργάνωσαν το λογοτεχνικό περιοδικό eyelands.gr και οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες. Θα μιλήσουν η κριτής του διαγωνισμού, συγγραφέας Μαρία Ψωμά-Πετρίδου και ο επιμελητής των εκδόσεων, Γρηγόρης Παπαδογιάννης. Κυρίως όμως θα μιλήσουν οι συγγραφείς, όσοι βεβαια θέλουν, για το έργο τους αλλά και ο γνωστός θεσσαλονικιός ζωγράφος Ντίνος Παπασπύρου που μας έκανε την τιμή να παραχώρησει πίνακά του για το εξώφυλλο της συλλογής. ΚΥΡΙΑΚΗ 14 Μαΐου 10:00 με 11:00 – γυναίκες συγγραφείς της Θεσσαλονίκης Αίθουσα εκδηλώσεων Εξώστης, περίπτερο 15 Τρεις γυναίκες συγγραφείς που έχουν βιωματική σχέση με τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν τα βιβλία τους. Διαβάζουν θεατροποιημένα αποσπάσματα από τα «Παιδικά Νουάρ» της Αντριάνας Μίνου, η συγγραφέας με τον Γρηγόρη Παπαδογιάννη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καρακάντζα. Διαβάζουν από το βιβλίο «Συνομιλώντας» της Άννας Κοκκινίδου οι ηθοποιοί Καρολίνα Ρήγα και Γιάννης Μαστρογιάννης της θεατρικής ομάδας NOVAN και προλογίζει η συγγραφέας. Αφήγηση διηγήματος από τη συλλογή «Και να βρεθεί θα με κυνηγάει» από την συγγραφέα Μαρία Ψωμά-Πετρίδου.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ Παρουσιάσεις των νέων λογοτεχνών: O ποιητικός στοχασμός και οι αφηγηματικοί λαβύρινθοι, οι δυναμικές της κατασκευής και τα όριά της, το πολιτικό και το ηθικό, η αλήθεια και η ψευδαίσθηση, η ενηλικίωση και οι δύσκολες παραδοχές της, ο ρεαλισμός και το παράλογο, ξεδιπλώνονται σε μια σειρά πυκνών και περιεκτικών παρουσιάσεων όπου νέοι-ες πεζογράφοι και ποιητές-τριες διαβάζουν αποσπάσματα από τα βιβλία τους και μας μιλούν για το έργο τους και την σχέση τους με τη γραφή. Με τη συμμετοχή της Αντριάνας Μίνου που θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το νέο της βιβλίο με τίτλο «Ονειρωρυχείο» που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο από τις Παράξενες Μέρες.

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΜΑΙΟΥ 12.00-13.00 Παναγιώτης Κεχαγιάς, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Ελένη Ντούξη, Αλέκος Λούντζης, Αντριάνα Μίνου. Συντονισμός: Κατερίνα Ηλιοπούλου, ποιήτρια, επιμελήτρια του φεστιβάλ νέων λογοτεχνών Η συλλογή «Παράξενες Μέρες στη Θεσσαλονίκη» περιέχει τα 18 βραβευμένα διηγήματα του πρώτου τοπικού διαγωνισμού στη σειρά «Παράξενες Πόλεις». Η διάρκειά του ήταν από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο του 2016, με εκατοντάδες συμμετοχές από συγγραφείς που γεννήθηκαν ή κατοικούν στη Θεσσαλονίκη. Θα ακολουθήσει ο τοπικός διαγωνισμός για το Ηράκλειο. Οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες, μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση με έδρα το Ρέθυμνο, μαζί με το λογοτεχνικό περιοδικό eyelands.gr διοργανώνουν διαγωνισμούς για όλα τα είδη της γραφής και τον ετήσιο διεθνή διαγωνισμό διηγήματος, τον μοναδικό με έδρα την Ελλάδα. Παράλληλα έχουν δημιουργήσει το Εργαστήρι συγγραφής «Γράφουμε ιστορίες», το Φεστιβάλ της Άμμου αλλά και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη χρονιά, για πρώτη φορά οι εκδόσεις συμμετέχουν στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.